Klik hier voor grote afbeelding (met gegevens)
Oudegracht 18   te Utrecht

De lijstgevel van drie bouwlagen, met pleisterwerk met schijnvoegen, wekt de indruk dat we hier met een 19e-eeuws huis te maken hebben. En zo simpel en kort staat het diepe huis dan ook op de rijksmonumentenlijst: 'Pand met lijstgevel, XIX'. Terwijl het toch meteen opvalt dat boven de twee vensters van de verdieping de derde bouwlaag er maar één heeft. Daarachter zit dan ook geen bouwlaag, maar de zolder. Van de kap is boven de kroonlijst de nok te zien.
Het gaat hier om een diep huis van twee bouwlagen en zadeldak dat in de 17e eeuw op de kelder van een middeleeuws voorganger is gebouwd. Ook de werfkelder is nog middeleeuws, het gewelf ervan rust rechts op spaarnissen. Ondanks de uiterlijke gelijkenis met het linker buurhuis, heeft dit pand dus een heel andere geschiedenis.
De winkelpui is uit 1877, zoals de bouwtekening ervan laat zien. Rond 1920 werd de balklaag boven de verdieping wat opgetild, waarbij de kap helaas werd vervangen.
Een oude huisnaam is 'de Hoogduitsche Bijbel'.
Zijn de twee smalle huizen Oudegracht 16 en 18 opvullingen tussen grotere buren of stond hier een groot huis dat al in de middeleeuwen gesplitst werd? We weten het niet, maar op een relatie tussen de percelen wijst het achterhuis van het rechter pand, dat al in de middeleeuwen grotendeels achter het linker huis gebouwd werd. Het is daarna herhaaldelijk vernieuwd.

Tekst: Jean Penders (10-2006). Bronnen: zie literatuurlijst. Afbeelding: Jean Penders